woensdag 28 mei 2008

Privacy grootste pijnpunt nieuwe ontwikkelingen internet

Dit bleek tijdens de ECP bijeenkomst ICT en recht gisteren in Den Haag. Professor Kees Schuurman van de Universiteit van Tilburg noemde privacy zelfs een luxegoed, iets voor mensen die het kunnen betalen. Goed voorbeeld daarvan is blyk.com, een telecomaanbieder voor jongeren die gratis telefonie aanbiedt zolang de jongeren op basis van hun profiel naar advertenties luisteren. Klinkt heel aantrekkelijk, maar als je er over nadenkt betekent dat dus dat mensen die weinig geld hebben gedwongen worden persoonsgegevens te verkopen.
Rogier van Laar van Logica Management Consulting gaf aan dat datamining, oftewel het verkopen en gebruiken van profielinformatie van internetgebruikers, op dit moment een van de belangrijkste businessmodellen op internet is. Daar wordt geld verdiend! Privacy schending kan ook de ondergang betekenen van bedrijven. Beacon van Facebook, die je surfgedrag deelt met je relaties, is een regelrechte PR ramp geworden. Hoewel steeds meer informatie komt van je peers ging dit toch een stap te ver. Juist omdat er vaker persoonlijke informatie wordt gedeeld via internet (twitter, hyves etc) wordt privacy een belangrijk thema. Wie ziet die informatie eigenlijk? En waarvoor wordt het gebruikt?
Gerrit-Jan Zwenne van Bird&Bird pleit voor een grondige herziening van de privacy wetgeving. Op dit moment is er veel bemoeienis van de wet wanneer er weinig risico is en weinig bemoeienis als er veel risico is. Je moet het bijvoorbeeld officieel melden als je als bedrijf een smoelenboek op intranet hebt staan maar er kraait geen haan naar dat Europese luchtvaartbedrijven hun passagierslijst naar Amerika sturen. Eigenlijk moet ik zelfs dit blog aanmelden omdat ik er personen in noem.
Met de nieuwe internetontwikkelingen wordt het zo makkelijk om informatie te delen, te bewerken en te publiceren dat er met een andere blik naar de regelgeving gekeken moet worden. Als nu iemand aangifte doet van discriminatie of diefstal in een virtuele omgeving staan de juristen met de handen in het haar. Niemand weet goed wat hij hier mee aan moet. Het komende jaar zal ECP via een aantal bijeenkomsten proberen de agenda te zetten voor benodigde veranderingen.

Geen opmerkingen: